Sparer tid, penger og miljø ved å bruke firehjuling i jordbruket

atv-jordbruk

Geir Skuterud er en av mange innen jordbruk som har funnet ut hvor smart firehjulingen er i mange oppdrag – blant annet ved beitepussing som her.

Norske bønder ser flere fordeler med å la den lettere, smidigere og rimeligere firehjulingen erstatte flere av oppgavene den tradisjonelle traktoren har utført. Besparelse av tid og miljø er to viktige årsaker til at stadig flere fire- og sekshjulinger er å se på norske gårder.

For bonde Geir Skuterud har firehjulingen først og fremst bidratt til en mer praktisk hverdag. Men som mange andre miljøbevisste har han også innsett at den smidige firehjulingen også bidrar til en miljøbesparelse.

– Fordelen med ATV er bedre fremkommelighet og mindre pakking og ødelegging av jordstruktur. For eksempel i skogen ville større redskaper skape skade, noe jeg unngår med ATV, sier Gjerdrum-bonden. Han har gått til anskaffelse av gårdens første firehjuling og angrer ikke ett sekund.

Sparer tid
Og bruksområdet er stort. Som mange andre bønder handler gårdsdrift om stadig flere oppgaver – både på selve gården og i utmark.
– Jeg bruker den mest i skogen, samt transportoppdrag rundt på eiendommen. Jeg bruker den også mye for inspeksjon rundt på eiendommen, da jeg er ansvarlig for sprøyting og gjødsling. ATV gjør at jeg er mye mer rundt på de eiendommene jeg driver, samt at jeg sparer tid.

Ønsker mer fokus på tilbehør
Skuterud har et ønske til landets mange ATV-forhandlere. Han kunne gjerne tenke seg et litt større fokus på tilgjengelig tilbehør for fire- og sekshjulinger.
– Det finnes etterhvert mye utstyr tilgjengelig for ATV, men beklageligvis er de fleste forhandlere mest opptatt av selve maskinen, ikke tilbehøret. Dette gjør at det er noe begrenset hva man kan se og kjøpe, ettersom de fleste leverandører av tilbehør selger via nettet, sier han.

Beitepusser og ATV
Mange bønder bruker beitepusser for å vedlikeholde arealene. Og flere har oppdaget fordelene med å kombinere beitepusseren med ATV. Også Skuterud:
– Jeg har en beitepusser som jeg har kjøpt og som jeg benytter til «grasdekte vannveier», altså striper langs vannkanten som er sådd til med gras. Tidligere hadde vi en større bredde på disse feltene og arealet var såpass stort at det ble benyttet traktor. Vi fikk da et «miljøtilskudd» for å slå dette. Kravet var at det måtte fjernes. Nå er arealet krympet og blitt for lite til at jeg får noen til å slå og høste det. Da investerte jeg i beitepusser som gjør at jeg kan slå det selv. Da er jeg fremdeles innenfor regelverket, forklarer han.

Recent Posts